Browar Witnica istnieje nieprzerwanie w tym samym miejscu od 1848 roku.
Jako jedyny w regionie producent piwa kontynuujemy tradycje piwowarskie i warzymy piwo zgodnie ze sztuką, stosując tradycyjne receptury i na bazie naturalnych składników.
Jakość naszych wyrobów doceniają nie tylko konsumenci, ale także liczne grona jurorskie na konkursach piwnych w Polsce i za granicą, gdzie piwa marki Lubuskie zdobywają liczne nagrody i medale.
Należymy do Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich, które zrzesza tylko browary regionalne przestrzegające Kodeksu Dobrego Piwa.
Piwa z naszego browaru wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Gama naszych wyrobów jest na tyle szeroka, że z pewnością każdy znajdzie piwo, w którym się rozsmakuje, a nawet być może pokocha.
Zachęcamy do degustacji i niewątpliwie przyjemnego zajęcia, jakim jest odkrywanie rozkoszy Smaków Lubuskiego!
Wszystkich, którzy chcą poczuć klimat naszego Browaru oraz poznać tajemnicę warzenia piwa, zapraszamy do wizyty w Browarze Witnica i Lubuskim Muzeum Browarnictwa.
Program zwiedzania obejmuje prezentację linii technologicznej (warzelnia, fermentowania, leżakownia, filtracja, pasteryzacja,
rozlewnia) oraz degustację Piw Lubuskich.
Szczegóły na stronie www.muzeum-witnica.pl
LUBUSKIE JASNE (alk. 6,1%, przydatność do spożycia 12 tygodni)
Piwo jasne, naturalne, niepasteryzowane. Warzone metodami tradycyjnymi, dzięki czemu zachowuje nienaruszony zasób witamin i mikroelementów, wywodzących się ze słodu i chmielu. |
|
WITNICKI PORTER (alk. 8,5%, przydatność do spożycia 36 tygodni)
Piwo w stylu porter bałtycki to duma i tajemnica piwowarów Browaru Witnica. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza długiemu leżakowaniu i wysokiemu poziomowi ekstraktów. Warzony ze słodów karmelowych, słodu jasnego, chmielu i wody. Jest to produkt regionalny, wielokrotnie nagradzany. |
|
LUBUSKIE IPA (alk. 5,6%, przydatność do spożycia 16 tygodni)
Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane. Do jego uwarzenia użyliśmy amerykańskich chmieli, które sprawiają, że wyczuwalne są nuty cytrusowe, korzenne, kwiatowe, a goryczka jest bardzo wyrazista. Dzięki takiej kompozycji zachwyca swoim smakiem i zapachem. |
|
LUBUSKIE WIŚNIOWE (alk. 4,2%, przydatność do spożycia 12 tygodni).
Piwo na bazie naturalnego soku wiśniowego, dodanego na wczesnym etapie produkcji, co pozwoliło uzyskać idealne połączenie smaku owoców z delikatną goryczką świeżego chmielu. |
|
LUBUSKIE BEZALKOHOLOWE MANGO (alk. <0,5%, przydatność do spożycia 16 tygodni)
Bezalkoholowe piwo będące przepyszną kompozycją słodkiego, soczystego owocu Mango z lekko goryczkowym piwem Lubuskim. Doskonale sprawdzi się w upalne, letnie dni. |